Webshopbestellingen uit het buitenland: hoe werkt dat?

Zzp’er kan al na één jaar hypotheek met NHG krijgen! Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. 0297 820 945 of info@zandwijken.nl
24 november 2016
Nieuwe tegemoetkoming voor werkgevers
8 december 2016

Het is tegenwoordig niet meer zo vreemd om producten van buitenlandse webshops te bestellen, iedereen doet het.

Als je zelf eigenaar bent van een webshop, kan het natuurlijk ook omgekeerd gebeuren: je krijgt bestellingen vanuit het buitenland, maar internationaal zakendoen is modern en leuk!

Door de eindeloze (verzend)opties word het voor zowel grote als kleine webwinkels gemakkelijk gemaakt om hun producten wereldwijd te versturen.

In dit artikel worden de belangrijkste aandachtspunten van internationale web-verkopen aangekaart.

 

Buitenlandse wetten en regels.

 

In ieder land gelden er andere wetten en regels, zowel binnen als buiten de EU zijn er de nodige verschillen. Er geldt bijvoorbeeld vaak een andere productaansprakelijkheid in het buitenland en kunnen er natuurlijk ook verschillende eisen zijn bij veiligheid, volksgezondheid en etikettering.

Bij internationaal transport moet onder andere de factuur aan bepaalde eisen voldoen en het transport moet in goede handen zijn. Hiervoor kan je ook een expediteur inschakelen.

 

Afwijkende import- en inklaringskosten.

 

Wanneer je exporteert, kan het gebeuren dat de consument bij ontvangst nog btw en invoerrechten moet betalen. Dit hangt niet alleen af van het land, maar ook of de ontvanger particulier of een onderneming is. Voor ‘business-to-business’ gelden namelijk weer andere regels;

  • Als beide Europese ondernemingen over een btw-nummer beschikken, reken je een btw-tarief van 0%.
  • Bij bestellingen binnen de EU reken je een Nederlands btw-tarief.
  • Bij bestellingen van ondernemers buiten de EU maakt het niet uit of de ontvanger een particulier of onderneming is, je rekent bij verkopen altijd een btw-tarief van 0%. Je mag zelf bepalen wie de invoerrechten op zich neemt, jijzelf of de klant.

 

Buitenlandse betalingen ontvangen.

 

Er zijn verschillende mogelijkheden om een (buitenlandse) betaling te ontvangen voor je webshop. De financiën zou je zelf kunnen beheren, maar dit kan je ook laten doen aan een logistiek dienstverlener.

Het is erg belangrijk om te bepalen welke mogelijkheden van betaling jij jouw klant wilt bieden in jouw webshop. Betaalsystemen zijn vaak verschillend per land en zijn niet altijd alzijdig te gebruiken. Zo wordt in Nederland veel gebruik gemaakt van iDEAL, maar betalen Amerikanen meestal via Paypal.

 

Beperkt (regel)werk.

 

Extra regels en aandachtspunten bij internationale bestellingen zouden je niet moeten afschrikken. Wel is het belangrijk om rekening te houden met de internationale wetgeving, het lijkt soms meer werk dan het daadwerkelijk inhoudt.

 

Blijf wel goed op de hoogte van eventuele ontwikkelingen, want later voor verrassingen komen te staan: dat wilt niemand!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × = 28